Francuska kaznila Gugl sa 250 miliona evra

Bez autora
Mar 20 2024

„Gugl“ je kažnjen sa 250 miliona evra za kršenje zakona o intelektualnoj imovini, jer je njegov četbot „Džemini“ neovlašćeno koristio sadržaj i fotografije izdavača i medijskih agencija da bi se vežbao.

Francuska agencija za zaštitu konkurencije kaznila je američkog tehnološkog giganta sa 250 miliona evra zbog kršenja pravila o intelektualnoj svojini, ističući da je zabrinuta zbog „Guglove“ veštačke inteligencije.

Naime, „Guglov“ četbot Džemini, koji se nekad zvao Bard, treniran je na sadržaju od izdavača i medijskih agencija bez njihovog znanja.

Kazna je izrečena zbog toga što kompanija nije ispunila svoja obećanja iz 2022. godine, kao i da nije pregovarala „u dobroj veri“ sa izdavačima i agencijama o visini kompenzacije.

Kao deo nagodbe, „Gugl“ se obavezao da se neće žaliti, ali i predložio nekoliko mera kako bi ispravio neke nedostatke.

Francuska se godinama već bori da zaštiti prava izdavača i zaradu svojih medija i novinskih agencija u doba dominacije moćnih tehnoloških kompanija koje dele medijski sadržaj ili vesti u svojim veb pretragama.

„Gugl“ i druge onlajn platforme optužene su da zarađuju milijarde od vesti bez deljenja zarade sa onima koji ih saznaju, prikupljaju i objavljuju.

Zbog toga je EU stvorila novi oblik autorskih prava koja omogućavaju medijima da zahtevaju kompenzaciju za korišćenje njihovog sadržaja.

Francuska je bila svojevrsno probno tle za nova pravila. Bila je prva zemlja EU koja je 2019. godine usvojila direktivu izdavačkih prava medijskih kompanija i novinskih agencija, koja je zahtevala od velikih tehnoloških platformi da otvoreno razgovaraju sa izdavačima i traže nadoknadu za korišćenje sadržaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik